Santé Jardin, een tuin met een missie

Chris en Dorine ontvangen hun gasten steevast met een kruideninfuus uit eigen tuin. 
Chris en Dorine ontvangen hun gasten steevast met een kruideninfuus uit eigen tuin.  — ©  emt

WACHTEBEKE – 

Logeren in een sfeervolle Mongoolse yurt, genieten van een verwarmd zwembad, heerlijk kruindeninfuus drinken of mijmeren in een hangmat. Santé Jardin in de Wachtebeekse Stationsstraat heeft het allemaal in petto. Welkom in de gestructureerde chaos van Chris De Bruyne en Dorine Hereman.Emiel TackDonderdag 19 augustus 2021 om 06:00

Geen plek waar we het afgelopen anderhalf jaar meer tijd doorbrachten dan in onze eigen tuin. Daarom gaan onze reporters deze zomer op zoek naar opvallende tuinen en verborgen parels in het groen.

Alle artikels in onze reeks ‘God in eigen tuin’ lees je hier.

Een oase van rust, 3.100 vierkante meter groot en verscholen achter een klein, smal bruin poortje in de Stationsstraat in Wachtebeke. Een op het eerste gezicht gigantische en chaotische massa groen ontrolt zich op je netvlies. Maar wie er lang genoeg ronddwaalt, leert dat ieder plantje een zinvolle functie heeft.

Santé Jardin is niet zomaar een tuin, hij straalt gezondheid uit. Osteopaat Chris De Bruyne en herboriste Dorine Heremans stellen hun tuin sinds kort open voor het grote publiek. “We willen de mensen hier het gevoel geven dat ze opnieuw één worden met zichzelf en met de natuur”, vertelt het koppel, dat de gasten steevast ontvangt met een kop kruideninfuus.

Vers en gezond uit eigen tuin én bij elk bezoek anders. “De trots van onze tuin is de yurt. Een ronde tent uit Mongolië, beschilderd door een sjamaan. Het woord yurt betekent zoveel als thuisland. Naar onze tuin vertaald thuiskomen in jezelf. De ronde vorm en het lage deurtje staan daar symbool voor. Vanuit de yurt ervaar je de stilte en hoor je de weinige geluiden die daar deel van uitmaken. Voor veel van onze gasten blijkt het een deugddoende ervaring te zijn.” (lees verder onder de foto)

De weg naar de vuurcirkel ligt open.
De weg naar de vuurcirkel ligt open. — © EMT

Hoewel de tuin van Chris en Dorine, waar kip Blacky plots doorheen wandelt, iets chaotisch over zich heeft, heeft elke plant een betekenis. “Er is wel degelijk structuur in de chaos, hoor”, vertellen de gastheer en -vrouw. “Bijna alles in onze tuin is eetbaar, medicinaal, bij- of vlindervriendelijk of ondersteunend voor andere planten. Elk hoekje heeft zijn eigen geheimen. We hebben een verhalencirkel en een zandbak voor de allerkleinsten. Wie graag een vuurtje stookt, kan dit in onze vuurkuil. Mijmeren doe je in een van de hangmatten of aan de rand van de waterput. Heel onze tuin richt zich op de zintuigen van de mensen. Geuren, gevoelens, smaken,… Het stroomt hier allemaal harmonieus door elkaar. Wie in Santé Jardin logeert, werkt aan zijn natuurlijk welzijn.” (lees verder onder de foto)

De trots van de tuin is de yurt, een ronde tent uit Mongolië.  
De trots van de tuin is de yurt, een ronde tent uit Mongolië.   — ©  Santé Jardin

Een tuin met een missie. Zoveel is duidelijk. Deels ontstaan uit het verleden van de gastheren. “Ik ben een rasechte Wachtebekenaar”, zegt Chris. “Als kind moest ik bij vader op de boerderij werken. Ik kreeg er de liefde voor de natuur te pakken, al ben ik geen fanatieke groene jongen. Als osteopaat leerde ik dat er verbindingen zijn tussen de mens en zijn omgeving. Verbindingen die in deze tuin tot uiting komen. Toen ook mijn levensgezellin meeging in dit verhaal, was de cirkel rond. Sinds kort laten we iedereen meegenieten van ons groene stulpje.”

www.santejardin.be

Mijmeren kan aan de waterput.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *